Wyposażenie kuchni

Drewniane akcesoria w kuchni biją rekordy popularności, a znane są głównie z kuchni naszej babci która ocenia je jakiego zdecydowanie najlepsze akcesoria do gotowania pysznych potraw. Akcesoria zrealizowane z tego materiału są miłe dla oka i uniwersalne - pasują do każdego wystroju kuchni. Drewniane wyposażenie kuchni jest przede wszystkim wytrzymałe i wytrzymałe.

Tym samym możliwe jest ich korzystanie przez wiele lat, a ich wygląd wciąż będzie zachwycał. Bez wątpienia warto je tuż po zakupie zakonserwować, by mieć pewność że ich wygląd z biegiem lat nie straci na wartości. Konserwacja jest bajecznie prosta, gdyż wystarczy wyłącznie natrzeć akcesoria oliwą z oliwek lub olejem kuchennym, a następnie umyć je gorącą wodą. Czynność tę należy powtórzyć, ażeby osiągnąć zamierzony efekt. Po takim zab iegu drewniane akcesoria nie przenikają zapachami, a także nie zabarwiają się podczas mieszania jedzenia. Olej czy oliwa z oliwek to nie jedyne sposoby na zakonserwowanie drewna. Równie dobrym sposobem jest ocet jabłkowy, który ma podobne właściwości. Co więcej osprzęt kuchenny, który został już wcześniej zabarwiony może pod wpływem octu jabłkowego odzyskać swój oryginalny kolor. Pielęgnacja drewna w kuchni Kategorycznie zabronione jest wkładanie mokrych jeszcze drewnianych naczyń do szafek. Powinno się je pierw szczegółowo osuszyć, aby nie doszło do ich zniszczenia. Wyłącznie mycie ręczne jest odpowiednie dla drewnianych akcesoriów, gdyż nadmiar gorącej wody w zmywarce w połączeniu ze szkodliwymi detergentami po prostu redukuje żywotność drewna i je niszczy. Niestety w pewnych sytuacjach drewno przeniknie intensywnymi zapachami gotowanych potraw. Wtedy najlepiej użyć sok z cytryny, który ze znakomitym skutkiem zneutralizuje niechciane zapachy. Chlebak wytworzony z drewna jest w szczególności narażony na szkodliwą pleśń. Chcąc uniknąć pleśni warto przetrzeć wnętrze chlebaka ściereczką nasączoną octem. Ta prosta czynność jest gwarantem utrzymania chlebaka w dobrej kondycji. Cięższe zabrudzenia można wyeliminować przy użyciu babcinych sposób: wody w połączeniu z sodą oczyszczoną. Zobacz: Naczynia żaroodporne sklep.