Co musi zawierać projekt cukierni

Droższe projekty pomieszczeń sklepów mogą zawierać pełne rozwiązanie w zakresie doboru barw i dodatków. W projekcie mogą być uwzględnione meble konkretnego producenta, kolor ścian i rodzaj podłogi. Projekt może zawierać wiele detali, ale niektórzy klienci zauważając na koszty proszę jedynie o ogólny projekt, na którym rozmieszczone będą wszystkie konieczne meble, np.

sklepowe regały, bez uwzględniania ich producenta, czy takich detali jak kolor. Projekt sklepu mięsnego o wiele łatwiej zaprojektować niż to jest w sytuacji projektów restauracji lub cukierni. Zwykle sklep mięsny to wyłącznie przeszklone lady chłodnicze i stojaki, na których umiejscowione są pozostałe produkty. Projektując sklep należy brać pod uwagę trzy punkty widzenia. Po pierwsze klientów, którzy muszą polubi robienie zakupów w s klepie i do niego wracać dbając o na to, że jest to niezwykle wygodne. Po drugie pracownikom także musi być wygodnie. Projekt cukierni chociażby powinno uwzględniać to, aby pracownicy mieli komfortowe stanowisko do przygotowywania deserów. Po trzecie powinno się brać pod uwagę przepisy. W lokalu muszą być wyraźnie oznaczone drogi pożarowe, czyli drogi ewakuacyjne. Wyjścia muszą być oznakowane a ścieżki pośród regałami w sklepach odpowiednio szerokie. Przy tym trzeba przestrzegać przepisów sanitarnych, więc w lokalu muszą być odpowiednie miejsca przeznaczone do higieny. To szczególnie ważne w sklepach spożywczych, gdzie sprzedawca myje narzędzia - noże. Do tego dochodzi ostatnia kwestia - przepisy bhp.
Więcej informacji: projekty wnętrz sklepów.